Este un fapt cunoscut (dar greu de recunoscut) ca, majoritatea oamenilor nu stiu sa se alimenteze, nu stiu sa-si hidrateze organismul, nu stiu sa respire, nu stiu sa mearga etc.
Ignorarea acestor aspecte, mai ales pe munte, are consecinte nefaste in lant, de la stari proaste fizice si psihice pana la penibilul fapt ca multi merg la 1-2 zile cu rucsac de 80 de litri plin ochi cu tot felul de chestii inutile.Sunt unii care nu au minimum necesar pentru a face fata in situatii critice (nu rareori intalnite pe munte) in schimb au topor, ceaun, carbuni, ulei, multa paine alba, cartofi cruzi cu coaja, carne la greu, conserve, borcane, alcool etc.
Toxemia apare in corp ca urmare a dezechilibrului metabolic. Excesul unei functii (asimilatia si dezasimilatia) asupra alteia rupe echilibrul energetic.
Ratia zilnica necesara de calorii se situeaza undeva intre 3000-4000 de unitati, in functie de anotimp, de psihicul omului si de efortul depus pe munte.
Functiile corporale legate de alimentatie se desfasoara si ele periodic, formand 3 cicluri :
-ciclul 1, aportul alimentar (mancatul si digestia),tine de la pranz pana seara, orele 12-20
-ciclul 2, asimilarea (absorbtia si folosirea nutrientilor), tine de seara pana dimineata,orele 20-04
-ciclul 3, eliminarea (reziduurilor corpului si a deseurilor alimentare), tine de dimineata pana la pranz, orele 04-12.
Ar trebui sa tinem cont ca 70 % din energia consumata in procesul digestiei este de natura nervoasa. Din cauza consumarii unor alimente inadecvate, la ore aiurea, multi au senzatie de somnolenta, indispozitie, sunt lipsiti de energie vitala.
Persoanele care au performante exceptionale pe munte tin cont de aceste lucruri si respecta anumite reguli pentru a crea o stare de armonie interioara, absolut necesara.
Atunci cand mergem la munte e bine sa nu schimbam alimentatia pentru a nu solicita, in mod suplimentar organismul sa se adapteze.
Trebuie sa cosumam numai alimente care ne plac, cu aport energetic si caloric, usor digerabile, care sa ne creeze un tonus pozitiv.
De regula inainte de efort se recomanda glucidele, iar dupa efort protidele si lipidele.
E bine sa consumam multe hidrocarburi si mult usturoi (anticancerigen si antibiotic).
Am cunoscut alpinisti cu palmares extern care mancau 2 mese pe zi,dispuse astfel :
-prima masa la ora 12, compusa dintr-un amestec de musli cu cereale,orez integral, mieji de nuca, stafide, alune de padure, fructe confiate, polen, miere, totul pe un suport de iaurt, lapte, ceai sau suc natural. Acest amestec se consuma intr-o cantitate foarte mica. Aici conteaza calitatea alimentelor, nu cantitatea. In cazul in care plecam in tura foarte devreme, putem consuma inainte de aceasta masa un mic dejun frugal compus dintr-o banana, o ciocolata cu cerale si o bautura energizanta (eventual un suc natural). O masa copioasa inainte de plecarea in tura este o greseala frecventa si un fapt mult mai nociv, decat sa nu maninci absolut nimic.
Ar trebui mentionat aici exemplul lui Christophe Profit, care la inceputul anilor ’80 a realizat o performanta extraordinara, doar cu cateva lingurite de musli si amestecul de mai sus.Este vorba de escaladarea in sub 24 de ore a celor 3 pereti, cu cea mai mare diferenta de nivel din Alpi : Eiger, Materhorn si Grandes Jorasses.
-a doua masa in jur de ora 18, dar nu mai tarziu de ora 20. La aceasta masa se pot consuma supe, cascaval afumat, soia, morcovi cruzi, paine de secara sau multicereale, carne foarte slaba (de preferat peste), tablete de alge, fructe, citrice.
E bine sa mestecam cat mai mult si mai bine mancarea, deoarece prima digestie se face in gura si in acest mod nu solicitam suplimentar stomacul.
Hidratarea este un alt aspect important, atat in viata de zi cu zi,cat mai ales pe munte.
Necesarul zilnic de APA (nu alte lichide) este de 3 litri pe zi, iar la altitudini mari 5 litri/zi.
Degeaba bem tot felul de sucuri sintetice sau alcool, acestea nu ne dau senzatia de satietate pe care ne-o da apa, nu contin saruri minerale si ne consuma energia, mai ales iarna.
Alimentatia corecta este un subiect atat de vast incat nu poate fi epuizat usor; am incercat aici sa dau doar cateva elemente de baza…