Reguli pentru tactica de mers

0
338

Incepeti mersul in asa fel incat sa respirati doar pe nas.

Incepeti drumul la munte fara sa vorbiti, asta va ajuta sa reglati respiratia si va da posibilitatea sa ascultati semnalele corpului,cum se adapteaza el incetul cu incetul dar constant pentru un efort de durata.Aceasta autoconcentratie muta, este de mare folos la inceputul fiecarui drum.

La inceputul mersului, in primele 12 – 15 minute si nu mai devreme, sa ajungem la un puls de 120-150 pe minut.

Regula generala este : 180 de pulsuri pe minut, minus varsta.

Mers constant, ritmic si fara pauze – asta inseamna un mers rational.

Fiecare oprire mai lunga reduce randamentul considerabil!

Opririle mai lungi de 1- 1,5 minute sa le eliminam pentru a mentine un randament maxim si sa eliminam racirea corpului si implicit scaderea randamentului. Iar pentru asa zise opriri tehnice maximum un minut ca de exemplu: schimbare de lenjerie, legare in coarda, fotografiere, legare de coltari, manevre de asigurare, baut apa sau scos de mancare din ranita.

Inainte de a ajunge la telul propus (cucerirea varfului, cabana, gura pesterii) vom merge ultimile 5-10 minute din ce in ce mai incet.

Sa nu ne asezam, sa ne culcam, sau sa stam de pomana. Este valabil nu numai pe frig, ci si pe timp cald. La aparitia de crampe musculare (semn de deshidratare si lipsa de saruri minerale)sa nu ne oprim pe loc, numai sa reducem viteza de mers.

Astea fiind spuse va dorim drum bun!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here