Trusa de medicamente

0
339
Denumirea preparatului În ce cazuri se întrebuinţează In ce doze se întrebuinţează
Pentru uz intern
VITAMINE

Cavit Polivitamine

În timpul excursiilor turistice şi mai ales atunci cînd se depun eforturi mari, iar alimentaţia se face numai cu conserve, lipsa vitaminelor se înlocuieşte cu preparate farmaceutice. Vitaminele se mai iau În cazul unor tulburări digestive, febră, angine, amigdalite, furuncule. 2 — 4 tablete pe zi.
Vitamina C-200 În intoxicaţii, hemoragii, infecţii (angine, amigdalite, furuncule, conjunctivite, blefarite, infecţii ale gingiilor, dinţilor sau urechii), în stări febrile, aşa-zisele răceli. Preventiv : 1 tabletă/zi. Ca tratament 2-3 tablete/zi
Vitamina Bx În nevralgii (dureri de dinţi, dureri de cap, sciatică, dureri reumatice, precum şi În durerile care apar după mari eforturi musculare). 3 — 6 comprimate pe zi
Pentru dureri
Antinevralgice In dureri de cap, dinţi, dureri reumatice, sciatică (nu se dă în hemoragii, dureri de stomac, diaree). 1 — 3 comprimate

pe zi.

Antimigrin În dureri de cap, dureri În timpul menstruaţiei, insomnii (nu se dă celor suferinzi de ficat şi celor ce nu suportă pi-ramidonul). Cîte 1 comprimat de 3 ori/zi.
Calmogastrin În dureri sau arsuri la stomac (cu aciditate mare), dureri de ulcer gastro-duodenal. Cîte 1 — 2 comprimate de 3 ori/zi înaintea meselor.
Gastrosedol În dureri sau arsuri la stomac (cu aciditate mare), ulcer stomacal, fermentaţii şi balonări intestinale. Cîte o linguriţă după mese.
Bicarbonat de sodiu Pentru persoanele ce pleacă la drum fără să fi avut antrenament şi care în primele zile de mers fac „febră musculară” (stare rea şi dureri ale muşchilor). Bicarbonatul de sodiu ajută la prevenirea sau uşurarea acestei stări. 2 — 6 comprimate sau 1 linguriţă de pulbere, seara la culcare.
Purgative uşoare
Carbocif În eonstipaţie. balonări intestinale (nu se dă În caz de dureri abdominale). 1 — 2 comprimate după mese sau 2 comprimate seara la culcare.
Ciocolax Constipaţie (nu se dă în caz de dureri abdominale). 1/2 — 1 comprimat seara la culcare.
Laxativ Constipaţie (nu se dă în caz de dureri abdominale). 1—2 drajeuri seara la culcare.
Pentru infecţii
Penicilina V (se înlocuieşte înainte de a expira termenul de valabilitate) Angine, amigdalite, bronşite, infecţii ale gingiilor, dinţilor, urechii. Cîte un comprimat din 4 în 4 ore (se ia cu puţină apă. cu 1 — 2 ore înainte de a mînca).
Faringosept Angine, amigdalite, infecţii ale gingiilor, mai ales în faza de început cînd apar primele dureri. Cîte 1 comprimat de 3 — 5 ori/zi. Se topeşte în gură, nu se înghite întreg. Se ia după mese şi apoi nu se mănîncă şi nu se bea timp de 3 ore.
Sulfatiazol (sulfamidă). Se întrebuinţează sub formă de pulbere (prin zdrobire), pt. pudrarea rănilor după spălare. Se pune pe rană după fiecare spălare.
Acid acetilsalicilic (aspirină) În stări febrile (aşa-zise „răceli”), gripă, nevralgii, dureri de cap, dureri reumatice (nu se dă celor suferinzi de stomac şi ficat, şi nici în hemoragii). Cîte 1 comprimat, de 3 — 4 ori/zi.
Tusomag În bronşite şi tuse uscată. Cîte 10-20 pic. de 3 ori/zi În puţină apă.
Clorocalcin În hemoragii uterine, urticarie (intoleranţă la fragi, zmeură). Cîte o linguriţă de 3 — 4 ori/zi, de preferinţă cu lapte.
În tetanic musculară (cîrcei), care apare uneori după eforturi cu traspiraţii abundente (nu se dă suferinzilor de stomac).
Calciu gluconat cu vitamina D8 În cîrcei. Cîte 1 — 2 linguriţe de 2 — 3 ori pe zi.
Colir cu sulfacetamidă Pentru uz extern În conjunctivite, blefarite (infecţii ale mucoaselor ochilor şi ale pleoapelor). Cîte 1-2 picături În fiecare ochi, la interval de 3 — 6 ore.
Bromocet Pt. spălarea rănilor şi arsurilor pielii. După spălarea cu bromocet, pe rană se pune aureo-ciclin 3% şi se pansează. Se întrebuinţează numai după amestecare cu apă! Se pun 2 linguriţe într-un litru de apă (de preferat fiartă şi răcită).
Romazulan În amigdalite, angine, pentru gargară. 1 linguriţă În 1/2 pahar cu apă.
În infecţii ale gingiilor şi dinţilor. Se fac badijonări cu soluţie nediluată.
Pt. spălarea rănilor. 1-1½ linguri/litru apă.
Gargarism În angine, amigdalite, infecţii ale gingiilor şi dinţilor (În perioada de început). 10 — 15 picături la un pahar cu apă pentru gargară.
Tinctură de iod În dezinfecţia rănilor (după spălare), furuncule. Se sparge fiola şi se badijoneazâ rana sau locul infecţiei.
Cloramina B În dezinfecţia rănilor şi gargară. 2 — 4 comprimate/l litru de apă curată.
Pentru dezinfecţia apei de băut. 1 — 4 comprimate/ litru (după cît este de tulbure).
Fricţia „Galenica” (Diana) În dureri musculare şi stări febrile (aşa-zisele „răceli”). Fricţiuni locale pe locurile dureroase
Saliform În dureri articulare şi musculare (nu se pune pe răni sau pe pielea iritată). Fricţiuni uşoare pe locul dureros; se acoperă cu flanelă caldă; se aplică seara.
Jecolan În arsurile (de foc sau raze solare) neinfeclate, degeraturi. Se aplică pe locul tratat şi se pansează.
Aureociclină unguent 3%. Pentru răni infectate (cu puroi), arsuri infectate sau pentru răni curate, evitîndu-se infectarea. Se aplică numai după curăţirea rănii ; se pansează.
Rinofug Rinite (guturai sau infecţii ale nasului), hemoragii nazale (epistaxis). 3 — 4 picături În fiecare nară, de 2 — 3 ori/zi.
Fedrocain În rinite, rinofaringite acute.

3 — 10 picături în fiecare nară, din 4 În 4 ore timp de 1-3 zile

sursa: Ghidul medical al drumetului:Alex Barbuceanu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here