Pleci in echipa, nu singur(a).
Insuseste-ti cunostintele minime de prim ajutor, de raspuns in cazul unor vatamari. Iti folosesc in viata de zi cu zi, nu doar pe munte.
Stabileste-ti traseul, timpul necesar si alte detalii,alaturi de echipa.
Verifica starea vremii, si prognoza pe perioada turei.
Informeaza-ti colegii de tura, de eventualele probleme medicale, de medicatia pe care o urmezi, unde iti tii medicamentele, in caz de nevoie si de limitele sau tonusul general.
Verifica-ti echipamentul, asigura-te ca nu iti lipseste nimic.
Sa ai hainele corespunzatoare, anotimpului, traseului si a starii meteo. Bocanci, pantaloni,pulover, haina rezistenta la ploaie,pelerina, sapca/palarie/batic ori caciula, si un set de haine de schimb, tinute intr-o punga impermeabila. Alte articole vestimentare,ca mobuti, coltari, sac de dormit, izopren, etc. in functie de traseu, durata si anotimp.
Cantitatea minima de apa, in functie si de sursele sigure de apa,de pe drum, un minim de doi litri de apa. Nu suc, nu cafea, nu bere. Doi-trei litri de APA.Poate fi necesar si mai mult, daca sursele de apa din drum sunt rare, ori de neincredere. Tine cont ca s-ar putea sa consumi patru-cinci litri de apa pe zi! Deshidratarea te loveste repede, fara prea multe avertismente si poate sa-ti puna viata in pericol.Bea cantitati moderate de apa, la intervale regulate, chiar daca senzatia de sete nu este evidenta. Alte lichide sunt optionale.
Asigura-te ca dispui de cantitatea minima de hrana.Adecvata, de asemenea, traseului, anotimpului si tie, chiar si in ture scurte.Calculeaza-ti hrana pe zi, si pune pentru pentru o zi in plus.Suplimentele alimentare ca glucoza si/sau ciocolata sa nu lipseasca.
Mijloace de prepareare a hranei, daca este cazul. Arzator,combustibil, sursa de foc, vesela, tacamuri de camping, nu de bucatarie.
Medicamentele necesare, daca ai un tratament in curs.Suplimentar se pot adauga calmante pentru dureri, vitamine,suplimente, dar dupa sfatul medicului.
O sursa de lumina, de incredere, robusta si rezistenta la apa. O lanterna de cap (frontala) e recomandabila, dar in lipsa, o lanterna de mana este suficienta, atat timp cat are baterii proaspete sau acumulatorii bine incarcati.
Telefonul mobil are bateria incarcata complet, eventual ai un acumulator de rezerva. Pe munte, si mai ales pe vaile adanci, bateria telefonului este consumata mult mai repede, decat in orase. E o idee sa-ti opresti telefonul cat timp nu ai semnal.
O punga rezistenta, care se poate inchide bine, pentru gunoiul propriu.
Anunta-ti familia, de traseu si durata turei.
Anunta cabanierul, daca te cazezi la cabana, de traseu, si de ora la care ar trebui sa ajungi. Dar, tine cont ca pleci intr-un grup. Liderul sau responsabilul grupului, trebuie sa anunte la cabana, sa nu sune toti membrii grupului, si sa creada cabanierul ca-i vin 12 echipe a cate 12.